Samordningsförbund – tillsammans gör vi skillnad

Ett samordningsförbund är ett fristående organ för möjliggörande av samordnade rehabiliteringsinsatser både operativt och strukturellt. Samordningsförbundet leds av en styrelse. Styrelsen förvaltar en budget med medel från Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, region/landsting och kommun. Det kallas finansiell samordning (Finsam).

Vad är Finsam?

Åsa Kadowaki är läkare med specialkompetens i psykiatri, leg KBT-psykoterapeut och handledarexamen i psykoterapi. Arbetat som konsult och handledare i primärvården sedan 2004. Författare till boken ”Svensk sjukvård till vanvett – om patienten bestämmer.”   

Håller vi på att förvandla livet till en sjukdom? Sjukskrivning är ingen bra medicin. En sjukskrivning kan kännas skön för stunden men är i längden skadlig.

Här är PowerPoint-bilderna från Åsas mycket uppskattade föreläsning på vår Samverkansdag 11/10-2018 i Karlskoga »

Om jag är med om en förlust, då vore det sjukt om jag inre blev ledsen och kände mig annorlunda. Vi måste lära oss att det är normalt att må dåligt och att man inte behöver stanna upp och vänta tills det känns bra igen. Budskapet är att psykisk ohälsa inte är samma sak som sjukdom. Det är klart att det finns mängder av sjukdomstillstånd där sjukskrivning och återhämtning är nödvändigt. Men, sjukskrivningens passivisering och isolering kan också förvärra. Ibland är kanske förändring i arbetet, snarare än inget arbete alls, som är vägen till hälsa.

 

Samordningsförbunden i Örebro län

Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Läs mer om vår integritetspolicy »