Bild från Askersund

Framsteget

Huvudman:
Laxå kommun

Intressenter: 
Askersund, Laxå, Hallsberg och Kumla kommun, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, Region Örebro Län och INDA support Ekonomisk förening.

Ort:
Hela Sydnärke

Projektperiod:
2015-09-01-2016-12-30

Finansiering:
Max 2 000 000 kr under 2015-2016

Syfte:
Syftet med projektet är att öka möjligheten för vuxna personer med annan etnisk bakgrund än svensk med funktionsnedsättning alternativt misstanke om funktionsnedsättning och/eller posttraumatiskt stressyndrom till egen försörjning. Personerna ska ha lämnat etableringen, vara i behov av stöd till arbete och bosatta i någon av Sydnärkes kommuner.

Mål:

  • Att 28 personer genom projektet ska närma sig arbetsmarknaden och egen försörjning.
  • Att minst 6 deltagare går vidare till anställning eller studier under projekttiden.
  • Att deltagarna ingår i gruppaktivitet för att ta del av kunskaper kring arbetsmarknad, samhällsorientering, hälsa och friskvård samt språkträning för att stärka sina kunskaper i svenska språket med fokus på allmän ordkunskap.
  • Att deltagarna via projektet vid behov har tillgång till samtalsresurs för att bearbeta traumatiserade upplevelser som är ett hinder i processen att gå vidare mot arbete.
  • Att projektet har en utredande funktion. Sammanställning av tidigare utredningar/kartläggningar för varje individ görs i projektet samt fördjupad kartläggning i steg 1. En sammanställande dokumentation görs i samband med avslut.

Målgrupp:
Vuxna personer med annan etnisk bakgrund än svensk som har lämnat etableringen och har en funktionsnedsättning alternativt misstanke om funktionsnedsättning och/eller posttraumatiskt stressyndrom. Personerna ska vara i behov av stöd till arbete. Personer i åldern 18-39 år prioriteras

Aktualiseras genom:
Någon av de samverkade myndigheterna

Kontaktperson, namn, telefon och e-post:

Anna Bylin, Inda support
070-7884440
anna.bylin@indasupport.se