Bild från Laxå

Förrehabilitering på Kävesta

Upp till maximalt 5 platser kommer under våren 2013 att köpas in i ett projekt som drivs av Finsam Lekeberg och Örebro. Det är för personer bosatta i samordningsförbundet Sydnärkes upptagningsområde.

Syfte: Att erbjuda deltagarna förrehabilitering och sträva efter att de upplever sig stärkta och har tagit makten över sina liv och kommit vidare i sin arbetslivsinriktade rehabilitering.

Målgrupp: Personer som på grund av långvarig sjukdom eller långvarig arbetslöshet, står långt från arbetsmarknaden.

Mål:
Att visa att folkhögskolan genom förrehabiliteringen kan slussa målgrupperna till den arbetslivsinriktade rehabiliteringen, studier eller andra insatser som kan vara den individuella vägen för deltagarna till en egen försörjning.
Att definiera och dokumentera förrehabilitering som en metod för målgrupperna att komma närmare arbetsmarknaden.
Fortsätta att aktivt arbeta för att förrehabilitering i folkhögskolemiljö ska implementeras och hitta former för en stabil försörjning. Detta sker genom påverkansarbete både nationellt, regionalt och lokalt.
60 % ska kunna gå vidare till arbetslivsinriktad rehabilitering, studier eller annan åtgärd som kan leda till egen försörjning.

Verksamhetsinnehåll:
Aktiviteterna lägger focus på det friska och arbetet inriktas på att ta till vara varje individs arbetsförmåga. Aktiviteterna omfattar mellan 11-15 veckor och består av kartläggning av varje deltagare, individuella samtal, självstärkande moment, teoretiska studier, skapande arbete, fysisk aktivitet, kulturella moment och studiebesök.