Flygbild över Möckeln, Karlskoga

Språka i samverkan

Språka i samverkan Medfinansieras av Europeiska unionen via Europeiska socialfonden.

Status   Avslutat
År           2020-01-01 – 2022-06-30
Plats     Karlskoga/ Degerfors
Typ         ESF-projekt

Om Insatsen

Språka i samverkan var ett unikt projekt mellan det Finsamfinansierade individaninriktade samverkansarenan Coachingteamet och den etablerade civilsamhällesorganisationen Möckelnföreningarna. Att ett lagstadgat samordningsförbund ingår i ett gemensamt initiativ med en, för Sverige unik, paraplyorganisation för ideell sektor i Karlskoga/Degerfors, utgör en projektidé som inte tidigare prövats. Att bägge verksamheterna är etablerade inom sina respektive arenor, dvs offentlig och ideell sektor, har skapat förutsättningar för en naturlig implementering av den samverkan som Språka i samverkan har byggt upp under projekttiden.  

 Projektmålet var att skapa förutsättningar för målgruppen män och kvinnor som anlänt till Sverige under senare år, boende i Karlskoga och Degerfors, i åldrarna 16-64 år som står långt från arbetsmarknaden och som stått utanför arbetsmarknaden mer än 24 månader, att stegförflyttas mot egenförsörjning genom föreningslivets och ideell sektors eldsjälar. 

Övergripande mål var att ge både män och kvinnor tillgänglighet till en inkluderande arbetsmarknad för att nå egenförsörjning.

Delmål var att skapa attitydförändring samt öka kunskapen om ideell sektors betydelse för målgruppens stegförflyttning på individ- och strukturell nivå, skapa samarbete mellan samordningsförbundet och ideell sektor samt öka arbetskraftsutbudet.

Resultat:

100% av deltagarna har förbättrat sitt språk och gjort stegförflyttning mot egenförsörjning, fått ökad kunskap och kontakt med civilsamhället som gett bestående relationer. 

Åtta deltagare har påbörjat studier på Karlskoga folkhögskola och Vuxnas lärande (Komvux).  Fem deltagare har gått till någon form av anställning. Åtta deltagare har blivit aktiva inom föreningslivet

Totalt har 41% av deltagarna gått till studier/arbete.

Genom att Språkamodellen under projektet har skapats och implementerats i Coachingteamets ordinarie verksamhet har förutsättningar för spridning inom offentlig sektor har skapats.  Projektets framgångsfaktorer har varit att sätta deltagarens egna ansvar i fokus, genom att inkludera deltagarna i sin egen stegförflyttning i projektet, projektpersonalens tillit till på att deltagarna kan nå sina mål samt TID. 

 Civilsamhällets trygga språk- och arbetsträningsmiljöer är ett kraftfullt verktyg för att ge deltagarna social gemenskap, självförtroende, förbättrat språk samt referenser som ökar chansen till egenförsörjning.