Flygbild över Möckeln, Karlskoga

BIP och VTA projektet – ESF finansierat

BIP projektet avslutades 2023-02-28. (Beskeftigelse indikatorprojekt, där Beskeftigelse betyder sysselsättning) /tillsammans med de andra förbunden i Örebro län, samt Centrala Östergötlands förbund som är projektägare. Från Degerfors och Karlskoga utbildades handläggare från försörjningsenheten samt Coachingteamets coacher i BIP metodiken. Vaeksthusets forskningsprojekt från Köpenhamn har genom att intervjua 4000 arbetslösa under ett antal år kartlagt olika indikatorer som påverkar möjligheten att nå egenförsörjning.  Forskningen visar bland annat att handläggaren/coachen har en stor betydelse, gällande bland annat kontinuitet och tilltron till den enskildes förmåga att nå egenförsörjning. En annan slutsats är att individen ofta behöver flera parallella insatser och att de sker kontinuerligt utan avbrott. BIP-forskningen visar på värdet av en organisation som kan anpassa sig efter individen snarare än tvärtom. Att den enskilda deltagaren dessutom har ett konkret verktyg där den kan jobba med egna förbättringar är också viktigt.

Bild som visar att handläggarens/coachens inställning har en stor betydelse för den enskildes förmåga att nå egenförsörjning.
Bild som visar att handläggarens/coachens inställning har en stor betydelse för den enskildes förmåga att nå egenförsörjning.

VTA. (Vägen till arbetsgivarna) Metoden bygger på en tvåårig arbetsgivarstudie som syftade till att få fördjupad kunskap om arbetsgivarnas drivkrafter och behov i arbetet med att inkludera arbetssökande som står långt ifrån arbetsmarknaden. Den övergripande målsättningen är att hitta vägar till arbetsgivarna för att få ut fler arbetssökande från gruppen som står långt från arbetsmarknaden i arbetslivet, samt att få fler arbetsgivare att öppna dörren till sina arbetsplatser. Även här är Centrala Östergötland projektägare. Coachingteamets coacher har utbildats i metoden.