Flygbild över Möckeln, Karlskoga

Coachingteamet Karlskoga Degerfors

Coachingteamet är en arbetsmarknadsinriktad insats som erbjuder rehabilitering mot arbete/studie, till medborgare i Degerfors och Karlskoga som är i behov av samordnad rehabilitering i åldern 16–65 år och som själva vill göra en förändring. Intresseanmälan sker via Mottagningsteamet .

Huvudman för Coachingteamet är Karlskoga kommuns kompetensförsörjningsenhet.

Coachingteamet är en insats där huvudsyftet är inriktning mot arbete eller studier. Insatserna är en samverkan mellan Karlskoga Kommun, Degerfors Kommun, Arbetsförmedlingen, Region Örebro Län samt Försäkringskassan. Målgruppen är personer från 16 till 65 år som behöver stöd för att nå egen försörjning. Coachingteamet utgår från integrerad samverkan, som innebär att stödet i Coachingteamet är mångfacetterat med anledning av att kompetens finns från huvuddelen av de myndigheter/vårdgivare som arbetar mot individer som efterfrågar ett utökat stöd för att kunna komma närmare arbete/studier.

En grundintention för Coachingteamet är trygghet, förtroende och att det inte är en begränsad tid för insatsen. Behovet hos individen ska styra. Detta för att kunna skapa förutsättningar till att individer ska kunna göra de förändringar som det finns behov av.

Coachingteamet finns i Degerfors och Karlskoga. I Karlskoga på Bregårdsgatan 8 och i Degerfors på Medborgargatan 2.

Arbetssätt/metoder

Personalen i Coachingteamet arbetar utifrån ett helhetstänk med individen i fokus. Att arbeta som team med olika kompetenser från de olika myndigheterna/vårdgivarna bidrar till en gemensamt stor kunskap hos personalen och det ger snabba kontaktvägar som ofta är till nytta för individen.

Syftet med coachande samtal är att deltagaren själv ska hitta lösningar på sina problem. Coachning handlar om att hjälpa någon att förstå mer om sitt problem, utan att själv behöva förstå eller ta över utmaningen. Förutsättningar för stegförflyttning är att deltagaren själv vill göra förändringar samt att deltagaren ges tid, tid att ses ofta under en längre tid. Trygghet, respekt och förtroende är andra viktiga parametrar för ett lyckat resultat. En konkret individuell stegförflyttningsplan upprättas med de aktiviteter Coachingteamet erbjuder. Planen delas upp i delmål samt slutmål.

Supported Employment (SE) är en metod för arbetslivsinriktad rehabilitering. Målgruppen är personer med eventuell funktionsnedsättning som står långt ifrån arbetsmarknaden. Målet är att de ska stöttas i att finna, få och behålla ett arbete på den öppna arbetsmarknaden. Grunden är att alla individer har förmåga att arbeta på den reguljära arbetsmarknaden, det gäller att hitta rätt arbetsplats och rätt arbete.

7 Tjugo- bygger på coachande lösningsfokuserat arbetssätt i kombination med deltagarens egen drivkraft. Målet är att möjliggöra förflyttning från baksätet till framsäte för att styra sin rehabiliteringsresa själv. Tålamod och trygg relation är en förutsättning för att människor ska göra förändringar. För att bygga en trygg relation krävs det tid. Tid att ses ofta och regelbundet, för att bygga förtroende. Regelbundna individuella samtal med deltagarens personliga coach går som en röd tråd genom hela rehabiliterings-processen. Aktiviteterna inom teamet, såsom arbetsträning, studiemotivation, fysisk träning, studiebesök, gruppverksamhet mm anpassas efter deltagarnas behov och önskemål. Individuella mål och delmål upprättas och mäts kontinuerligt.

Vägen till arbetsgivarna  – Syfte att öka kunskapen kring vad som är centralt för att etablera och upprätthålla goda kontakter med arbetsgivare över tid. Det innebär ett tydligare uppdrag för teamets coacher att verka för att hitta platser som kan erbjuda arbetsträning och anpassade arbetsuppgifter för deltagarna.

BIP innebär att tillsammans med deltagaren arbeta med progressionsmätningar genom ett dialog- och skattningsverktyg. Deltagaren skattar sin egen utveckling på vägen mot arbete eller studier. Verktyget hjälper deltagaren att värdera sina egna färdigheter inom ett antal områden .BIP studien visar också att avgörande faktorer är coachens tilltro till deltagaren, kontinuerliga insatser utan avbrott, att jobba med helhet/parallella insatser gällande exempelvis hälsa, vägledning, praktik samt i processen ha fokus på arbete/studier.

Regeringsuppdraget Öka upptäckten av psykiskt, fysiskt och sexuellt våld.  Studier visar att väldigt många har utsatts för våld i någon form; psykiskt, fysiskt och sexuellt. Många har också som barn sett och hört våld mellan närstående under sin uppväxt. Vi vet idag att det finns en stark koppling mellan tidigare erfarenheter av olika former av våld och senare i livet uppleva en fysisk och psykisk ohälsa. Vi vet också från forskningen att det finns ett starkt samband mellan att under sin uppväxt se och höra våld mellan närstående och att senare i livet både före och efter 18 års ålder själv utsättas för olika former av våld och till viss del även utsätta andra för samma sak. Att tidigt upptäcka erfarenheter av våld kan på sikt leda till en förbättrad folkhälsa. Ytterst handlar det om liv eller död. Frågeformuläret som coacherna ställer på rutin var tredje månad till deltagarna innehåller sju frågor om de någon gång blivit utsatt för eller själv utsatt någon för fysiskt, psykiskt och sexuellt våld eller sett någon närstående bli utsatt

Utifrån individens förutsättningar erbjuds insatser som beskrivits ovan i kombination av individuella träffar med den coach man fått i Coachingteamet. Ibland kombineras olika insatser. Fokus är att, om förmåga finns, prioritera arbetsträning/praktik eller studieförberedande insatser. Ett grundkrav i Coachingteamet är att kunna delta i aktiviteter/sysselsättning/praktik vid minst två tillfällen i veckan.

Kontaktperson

Carina Holm
Samordnare

Tel: 070-4162581
Mejl: carina.holm@karlskoga.se

Coachingteam / Mottagningsteam
Bregårdsgatan 8, Karlskoga 
Karta »

Coachingteam Degerfors
Medborgargatan 2, Degerfors
Karta »